Page 6 of 6

Re: Optix/RTX support

Posted: Wed Aug 05, 2020 10:01 am
by acasta69
It must be as you said, after deleting / restarting everything Optix is always found.
However I'm left with the first problem I described, i.e. crash before the render starts.
I'll be away from the GTX970 for some time, I'll give more info when I can test again.

Re: Optix/RTX support

Posted: Wed Aug 05, 2020 11:17 am
by Dade
acasta69 wrote:
Wed Aug 05, 2020 10:01 am
It must be as you said, after deleting / restarting everything Optix is always found.
However I'm left with the first problem I described, i.e. crash before the render starts.
I moved my old GTX 980 to the new PC and the scene is not crashing on Linux but it is rendering nothing at all. I'm checking if it is a problem on our side because Optix is very slow in general on GTX 980 and should be probably not used.

Re: Optix/RTX support

Posted: Wed Aug 05, 2020 11:51 am
by Dade
Dade wrote:
Wed Aug 05, 2020 11:17 am
acasta69 wrote:
Wed Aug 05, 2020 10:01 am
It must be as you said, after deleting / restarting everything Optix is always found.
However I'm left with the first problem I described, i.e. crash before the render starts.
I moved my old GTX 980 to the new PC and the scene is not crashing on Linux but it is rendering nothing at all. I'm checking if it is a problem on our side because Optix is very slow in general on GTX 980 and should be probably not used.
If I disable Optix (context.cuda.optix.enable=0) the scene works fine on the GTX980. This smell like a Optix problem on RTX-less GPUs.

Re: Optix/RTX support

Posted: Wed Aug 05, 2020 5:33 pm
by acasta69
Dade wrote:
Wed Aug 05, 2020 11:51 am
If I disable Optix (context.cuda.optix.enable=0) the scene works fine on the GTX980. This smell like a Optix problem on RTX-less GPUs.
Thanks Dade, I'll do the same test as soon as possible but it will take some days.

Re: Optix/RTX support

Posted: Fri Aug 14, 2020 1:25 pm
by Dade
Dade wrote:
Wed Aug 05, 2020 11:51 am
If I disable Optix (context.cuda.optix.enable=0) the scene works fine on the GTX980. This smell like a Optix problem on RTX-less GPUs.
I reworked the support for enabling/disabling/auto-selecting Optix/RTX.

First, you can check if Optix is available, or not, by checking the "compile.LUXRAYS_ENABLE_OPTIX" property of luxcore::GetPlatformDesc().

Now, Optix/RTX will be used by default only on CUDA GPU with 7.5 compute capability or better (RTX cards). A list of all NVIDIA GPU CUDA compute capabilities can be found here: https://developer.nvidia.com/cuda-gpus

You can check the CUDA device compute capability by checking the properties "opencl.device.x.cuda.compute.major" and "opencl.device.x.cuda.compute.minor" (7 and 5 for RTX GPUs) of luxcore::GetOpenCLDeviceDescs().

You force-enable/force-disable/auto-select Optix/RTX for each CUDA GPU device using the "cuda.optix.devices.select" property. It works like "opencl.devices.select", there is a "0"/"1"/"A" to force-enable/force-disable/auto-select Optix/RTX.

NOTE: "cuda.optix.devices.select" has a char only for each single CUDA device available (nothing for OpenCL devices) so, with 1xOpenCL CPU+2xOpenCL GPUs+2xCUDA GPUs I can use the following settings:

Code: Select all

# 3 OpenCL devices + 2 CUDA devices
opencl.devices.select = 10011
# only 2 CUDA device settings
cuda.optix.devices.select = 10
Support for "context.cuda.optix.enable" has been removed.

I assume now BlendLuxCore, should have an option for each (CUDA) device in the device list to force-enable/ force-disable/auto-select Optix/RTX.

The default should be "auto-select" and I don't see any reason to change that if not for testings.

Re: Optix/RTX support

Posted: Tue Aug 18, 2020 8:40 pm
by Odilkhan Yakubov
Hi. I finally installed Lux v2.5 latest on Blender 2.83 and used also Optix viewport denoiser. Is it possible to rendering using Optix denoiser not just in viewport but also on rendering too like in Cycles?

Re: Optix/RTX support

Posted: Tue Aug 18, 2020 8:41 pm
by B.Y.O.B.
Odilkhan Yakubov wrote:
Tue Aug 18, 2020 8:40 pm
Is it possible to rendering using Optix denoiser not just in viewport but also on rendering too like in Cycles?
Yes, but it's not yet implemented in the Blender addon.

Re: Optix/RTX support

Posted: Wed Aug 19, 2020 12:35 am
by Odilkhan Yakubov
B.Y.O.B. wrote:
Tue Aug 18, 2020 8:41 pm
Odilkhan Yakubov wrote:
Tue Aug 18, 2020 8:40 pm
Is it possible to rendering using Optix denoiser not just in viewport but also on rendering too like in Cycles?
Yes, but it's not yet implemented in the Blender addon.
so is it in yours plans, am i right? 8-)