Problem with bump map

Use this forum for general user support and related questions.
wasd
Posts: 96
Joined: Tue Apr 24, 2018 7:20 pm

Problem with bump map

Post by wasd » Wed Oct 31, 2018 8:10 pm

I can't get any bump from brick texure.

fBM diffuse color:
1.png
fBM bump:
2.png
Brick diffuse color:
3.png
Brick bump:
4.png
Attachments
bump_bug.zip
(746.83 KiB) Downloaded 3 times
CPU Bidir + Metropolis | Log Power | Core i5-4570

wasd
Posts: 96
Joined: Tue Apr 24, 2018 7:20 pm

Re: Problem with bump map

Post by wasd » Wed Oct 31, 2018 11:21 pm

Bump texture is grey background with black and white lines and black square on it.
Cycles bump:
b1.png
Luxcore bump:
b2.png
Look at the shadows at square depression.

test scene:
bump_bug_b2.zip
(90.3 KiB) Downloaded 10 times
hdri: https://hdrihaven.com/hdri/?h=green_point_park
CPU Bidir + Metropolis | Log Power | Core i5-4570

wasd
Posts: 96
Joined: Tue Apr 24, 2018 7:20 pm

Re: Problem with bump map

Post by wasd » Mon Nov 05, 2018 4:26 pm

b1.png
b2.png
bump_lines_2.png
bump_lines_2.png (409 Bytes) Viewed 241 times
edit:
b4.png
CPU Bidir + Metropolis | Log Power | Core i5-4570

User avatar
Mango3
Posts: 12
Joined: Sun Oct 28, 2018 7:09 pm

Re: Problem with bump map

Post by Mango3 » Thu Nov 08, 2018 9:25 am

I would better use a normal or displacement map for these types of larger raised or embossed structures. Especially if you want to animate the scene and change view direction.
Bump maps are good for small surface variations like pores or wrinkles on a skin. They don't change the actual surface geometry, just fake the illusion of depth (normal maps are the same in this regard).
Maybe also check your surface normals.

lacilaci
Posts: 346
Joined: Fri May 04, 2018 5:16 am

Re: Problem with bump map

Post by lacilaci » Thu Nov 08, 2018 10:17 am

Don't know much about this issue.
But overall I found it very hard to work with bump mapping. Sometimes higher values "break" the shader and sometimes they don't. Worse case was when in a scene where I was building asset everything looked ok, but then in main scene under different lighting it was wrong and I had to further tweak the shader... Not even mentioning how stronger bump exagerrates shadow terminator on round objects.
I hope that at some point this will get looked at cause it can be a big pain in the ass.

kintuX
Posts: 248
Joined: Wed Jan 10, 2018 2:37 am

Re: Problem with bump map

Post by kintuX » Thu Nov 08, 2018 8:54 pm

wasd wrote:
Mon Nov 05, 2018 4:26 pm
The attachment b1.png is no longer available
The attachment b2.png is no longer available
The attachment bump_lines_2.png is no longer available
Works fine - you got your UV mapping rotated by 90°.

So, maybe it's this UV map orientation that's buggy?
I would imagine, no matter how the map is oriented, resulting effect should always depend on bump and lighting properties.
Bump_OK.jpg
Lighting: Sun&Sky, Tonemapper: Analog Film - Kodachrome 200CD

& Couple of tips:
For "Bump" (Normal, Displacement, Roughness...) textures set Gamma to 1 (Linear) as feature expects "Value", not "Color".
To help your self orientate better apply the use of compass, especially with generic textures (ie. as in cartography).

wasd
Posts: 96
Joined: Tue Apr 24, 2018 7:20 pm

Re: Problem with bump map

Post by wasd » Thu Nov 08, 2018 11:29 pm

kintuX wrote:
Thu Nov 08, 2018 8:54 pm
So, maybe it's this UV map orientation that's buggy?
Nope. It's obvious that's it's bump that's bugged. I don't think that's intended behaviour.
CPU Bidir + Metropolis | Log Power | Core i5-4570

User avatar
Dade
Developer
Posts: 1458
Joined: Mon Dec 04, 2017 8:36 pm

Re: Problem with bump map

Post by Dade » Mon Nov 12, 2018 8:43 am

The result running inside Blender or with LuxCoreUI is different:
bump.jpg
This explain some of the my confusion, I wasn't seeing the problem. This is quite strange, it may be a bug in BlendLuxCore :?:
Support LuxCoreRender project with salts and bounties

User avatar
Dade
Developer
Posts: 1458
Joined: Mon Dec 04, 2017 8:36 pm

Re: Problem with bump map

Post by Dade » Mon Nov 12, 2018 9:18 am

Dade wrote:
Mon Nov 12, 2018 8:43 am
This is quite strange
It is caused by exporting:

Code: Select all

scene.textures.139662654818312.mapping.uvrotation = 90
scene.textures.139662654818312.mapping.uvscale = 8 -8
scene.textures.139662654818312.mapping.uvdelta = 0 2
Vs.

Code: Select all

scene.textures.139662654818312.mapping.rotation = 90.000002504478161
scene.textures.139662654818312.mapping.uvscale = 8 -8
scene.textures.139662654818312.mapping.uvdelta = 0 2
What ?!?!
Support LuxCoreRender project with salts and bounties

User avatar
B.Y.O.B.
Developer
Posts: 1730
Joined: Mon Dec 04, 2017 10:08 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Problem with bump map

Post by B.Y.O.B. » Mon Nov 12, 2018 9:21 am

Bug in UV mapping in LuxCore?
Support LuxCoreRender project with salts and bounties

Post Reply