[SOVED] OIDN issues - CPU doesn't supported SSE4.1 instruction set

Use this forum for general user support and related questions.
User avatar
Odilkhan Yakubov
Posts: 95
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:07 pm
Location: Tashkent, Uzbekistan

[SOVED] OIDN issues - CPU doesn't supported SSE4.1 instruction set

Post by Odilkhan Yakubov » Tue May 05, 2020 5:37 pm

Odilkhan Yakubov wrote:
Wed Apr 29, 2020 10:14 am
As I open issue on git page I'm walkaround here too on how to enable Denoising?! Really strange for me :shock: :? :roll:

EDIT: It was not a bug. Just my CPU doesnt supported OIDN by my SEE3 instruction. OIDN need at least SEE4.1 instruction.
Here I ask question to E-Cycles developer:
https://blenderartists.org/t/e-cycles-2 ... an_yakubov
And here he answered to my question:
https://blenderartists.org/t/e-cycles-2 ... an_yakubov

What am I want to say, if my cpu old so why I can use OIDN instead of E-Cycles but cant using in LuxCore? Strange😮😞
Last edited by Odilkhan Yakubov on Sat May 09, 2020 5:59 am, edited 1 time in total.
Allah bless us!

CPU: Core 2 Quad Q6600 @2.4Ghz
GPU: MSI GTX 1060 6Gb GDDR5 192bit
RAM: 3Gb DDR2 800Mhz (too old :( )
OS: Win7 64bit
Blender: 2.82a (2.90 too)
LuxCore: v2.3 (using Latest build sometimes too)

User avatar
Odilkhan Yakubov
Posts: 95
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:07 pm
Location: Tashkent, Uzbekistan

Re: BlendLuxCore Development

Post by Odilkhan Yakubov » Tue May 05, 2020 5:42 pm

Odilkhan Yakubov wrote:
Tue May 05, 2020 5:37 pm
Odilkhan Yakubov wrote:
Wed Apr 29, 2020 10:14 am
As I open issue on git page I'm walkaround here too on how to enable Denoising?! Really strange for me :shock: :? :roll:

EDIT: It was not a bug. Just my CPU doesnt supported OIDN by my SEE3 instruction. OIDN need at least SEE4.1 instruction.
Here I ask question to E-Cycles developer:
https://blenderartists.org/t/e-cycles-2 ... an_yakubov
And here he answered to my question:
https://blenderartists.org/t/e-cycles-2 ... an_yakubov

What am I want to say, if my cpu old so why I can use OIDN instead of E-Cycles but cant using in LuxCore? Strange😮😞
I dont understand what he meant exactly
Allah bless us!

CPU: Core 2 Quad Q6600 @2.4Ghz
GPU: MSI GTX 1060 6Gb GDDR5 192bit
RAM: 3Gb DDR2 800Mhz (too old :( )
OS: Win7 64bit
Blender: 2.82a (2.90 too)
LuxCore: v2.3 (using Latest build sometimes too)

juangea
Donor
Posts: 134
Joined: Thu Jan 02, 2020 6:23 pm

Re: BlendLuxCore Development

Post by juangea » Tue May 05, 2020 7:14 pm

What he meant is that the thing he did is a node group, the same I showed in this forum to improve result, but automated, the same that exist in the original OIDN Blender phabricator thread.

OIDN is the one integrated into Blender, plain and simple, and in LuxCore is the same, it’s just in executable from instead of dll form.

Why can’t you use it?
What’s the error you receive in LuxCore or in the blender terminal? :)

User avatar
Dade
Developer
Posts: 4255
Joined: Mon Dec 04, 2017 8:36 pm
Location: Italy

Re: BlendLuxCore Development

Post by Dade » Tue May 05, 2020 7:51 pm

juangea wrote:
Tue May 05, 2020 7:14 pm
Why can’t you use it?
He has a Q6600 CPU without the required (by OIDN) SSE4.1 support so we assume ODIN can not work for him.
Support LuxCoreRender project with salts and bounties

juangea
Donor
Posts: 134
Joined: Thu Jan 02, 2020 6:23 pm

Re: BlendLuxCore Development

Post by juangea » Tue May 05, 2020 8:33 pm

Yep, but he says he use the Cycles one (asumíng he is using OIDN and not the Blender Denoiser), so I don’t understand why can he use it in that case.

User avatar
Dade
Developer
Posts: 4255
Joined: Mon Dec 04, 2017 8:36 pm
Location: Italy

Re: BlendLuxCore Development

Post by Dade » Tue May 05, 2020 11:04 pm

juangea wrote:
Tue May 05, 2020 8:33 pm
Yep, but he says he use the Cycles one (asumíng he is using OIDN and not the Blender Denoiser), so I don’t understand why can he use it in that case.
Neither I understand :?:
Support LuxCoreRender project with salts and bounties

User avatar
Odilkhan Yakubov
Posts: 95
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:07 pm
Location: Tashkent, Uzbekistan

Re: BlendLuxCore Development

Post by Odilkhan Yakubov » Wed May 06, 2020 12:05 am

@juangea, @Dade, guys, after Mathieu's messages I'm dissapointed. If that AI denoise is OIDN so how I using if it distrubted in Luxcore?! Really strange or something else.😧😷
What is different in both?
Allah bless us!

CPU: Core 2 Quad Q6600 @2.4Ghz
GPU: MSI GTX 1060 6Gb GDDR5 192bit
RAM: 3Gb DDR2 800Mhz (too old :( )
OS: Win7 64bit
Blender: 2.82a (2.90 too)
LuxCore: v2.3 (using Latest build sometimes too)

juangea
Donor
Posts: 134
Joined: Thu Jan 02, 2020 6:23 pm

Re: BlendLuxCore Development

Post by juangea » Wed May 06, 2020 12:19 am

If you try to use the Denoise node from Blender in the compositor, does it work?

User avatar
Odilkhan Yakubov
Posts: 95
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:07 pm
Location: Tashkent, Uzbekistan

Re: BlendLuxCore Development

Post by Odilkhan Yakubov » Wed May 06, 2020 1:49 pm

@bliblubli has psoted answer to my question:
https://blenderartists.org/t/e-cycles-2 ... an_yakubov
Allah bless us!

CPU: Core 2 Quad Q6600 @2.4Ghz
GPU: MSI GTX 1060 6Gb GDDR5 192bit
RAM: 3Gb DDR2 800Mhz (too old :( )
OS: Win7 64bit
Blender: 2.82a (2.90 too)
LuxCore: v2.3 (using Latest build sometimes too)

juangea
Donor
Posts: 134
Joined: Thu Jan 02, 2020 6:23 pm

Re: BlendLuxCore Development

Post by juangea » Wed May 06, 2020 2:32 pm

Ok, but my question still stands, I understand what Mathieu tells you, but I think we need to know if the compositor node "Denoise" works for you.

It's important, the thing is that the OIDN used by Lux is the same you can download from the OIDN repo, so I don't think there is any specific difference, unless it's not build with SSE2, which I don't think so, but maybe, who knows.

Also, what OS are you using?

Post Reply